Kunst

Slider-queens-anderson-farah-kunst
Slider-zeekarten
Slider-Tropical-Water-Colors
Slider-Spiritual-Water-Colors
Slider-Ralley
Slider-Gevelsteen
Slider-Indian
Slider-Blue-Planet
slider-kinderjaren
previous arrow
next arrow
Slider

The Rembrandt Queen’s exercise

In the same way that I work as an actor, also as a painter, I like to create roles while painting certain series. Discovering like that, other possibilities to express myself on canvas. Visiting museums in the Netherlands searching for inspiration, I couldn’t avoid feeling attracted by Rembrandts masterpieces. I couldn’t stop looking at his unique way of painting and the extreme contrast between light and shade. In the 1st phase, he used to work so fine, that we can hardly see his brush lines. It is a remarkable experience to visit places where the old masters created their art pieces and my head has been spinning ever since.
Since then, I’ve been painting portraits of film queens. Impressed by each Actress in those specific performances. Not copying them, not copying Rembrandt (how could I?) just using them as inspiration. For me this series isn’t really a “proper painting” but a series of “pure exercise”, that I hope, will lead me to a next skill level.

Reizen is een belangrijk deel van mijn leven. Soms heb ik het gevoel dat ik een zigeunerhart heb.

Tijdens mijn reizen heb ik geleerd de ene stad niet met de andere te vergelijken. De kunst is om een stad waar te nemen en te bekijken zoals ze is. Toch zijn er altijd plekken op aarde die mijn hart wat sneller laten kloppen en die zet ik op zeekaarten.

Alle zeekaarten zijn stuk voor stuk een soort piratenkaart, maar voor mij zijn ze meer een schatkaart. Ze vertellen mijn verhaal en het verhaal van juist deze plekken op aarde. Wat ik daar geleerd heb, is mijn schat. De mensen die ik ontmoet heb en de gesprekken met hen, de mensen die me inspireren, de dingen die ik er mocht leren en ervaren: dat is mijn schat.

Vaak zie je extremen onderweg: oud en nieuw, rijk en arm. Dat wil niet zeggen dat rijk en mooi gelukkig maakt. Integendeel. Ik heb zoveel mensen gezien zonder bezit, maar met een grote glimlach om hun mond. Ik herken daarin wat ik al vroeg geleerd heb van mijn ouders: het gaat niet om hebben maar om zijn.

Bijna al deze kaarten werden tijdens mijn reizen op een cruiseschip geschilderd.

Samen met Klaas Middelbeek van Restaurant-Café De Vestibule organiseer ik jaarlijks een rally voor cabrio-oldtimers door Noord-Holland. Hierdoor heb ik kunnen ontdekken wat een fantastisch landschap we hebben. Ik vind hier meer dan genoeg inspiratie om voor iedere rally een schilderij te ontwikkelen met de route daarop.

Met deze serie wil ik graag mensen uitnodigen om op vakantie te gaan. Ik gun ze dat ze een andere wereld durven ontdekken zonder te oordelen. Het onbekende met open armen tegemoet treden.

Making-of

Al deze schilderijen zijn geïnspireerd op gevelstenen of op beelden die ergens in mijn mooie stad Alkmaar staan. Deze stad en ik… het was liefde op het eerste gezicht.

De werken in deze reeks zijn voor mij stuk voor stuk liefdesbewijzen voor een stad die mij met open armen ontvangen heeft.

In samenwerking met het museum Universum Science Center in Bremen heb ik een expositie gemaakt met de titel Blue Planet. Mijn gedachte was om de mensen te inspireren en te laten nadenken over wat er op dit moment met onze planeet gebeurt. Zorgen we goed voor de aarde, is de aarde in evenwicht? Houden we van de aarde? Dat zijn de gevoelens die ik in mijn schilderijen wil overbrengen.

Making-of

Spiritualiteit is voor ons in Brazilië natuurlijk, net als eten, drinken en slapen. Iedereen is in verbinding met de natuur en kan leren vertrouwen op zijn of haar gevoelens. Spiritualiteit is geen sieraad, geen pronkstuk. In deze wereld bestaat nu eenmaal de mogelijkheid dat er een andere wereld parallel loopt en dat je die waarneemt of niet. Dat is op zichzelf niet goed of fout. Het is.

De schilderijen in deze serie vertellen altijd over het respect voor de natuur, over beschermengelen of andere hogere wezens die ons begeleiden of beschermen. Alles op deze schilderijen is er met een reden. Elk symbool heeft een betekenis en vertelt een verhaal.

Als kunstenaar ben ik gegroeid in Paraty. Hier heb ik voor het eerst geëxposeerd en werk verkocht. Ook heb ik hier min of meer toevallig Indiaanse kunst leren kennen.

Op een of andere manier is er altijd een verbinding tussen dat wat ik schilder en Indiaanse kunst, specifiek het werk van de Karaja-indianen. Zij fascineren mij enorm. Hun werk is mooi, raakt me steeds opnieuw en inspireert mij in mijn werk.

Kinderjaren

Mijn moeder heeft mijn kunsttalent ontdekt en altijd ondersteund. Als kind tekende en schetste ik al veel en als ik tegen haar zei: ‘Dit is kunst’, dan pakte ze het werk van me aan en deed het in een lijstje aan de muur. Daardoor wist ik al vroeg dat ik kunstenaar was.

Toen ik een jaar of elf was, heeft ze me naar een kunstschool voor kinderen gestuurd. Het was er fijn. Lerares Claudia Goes was vanaf het begin heel enthousiast over mijn werk. In Brazilië is het altijd mooi weer, dus we tekenden en schilderden vaak in de tuin.

De twee werken uit 1982 en 1983 heb ik beide op deze school geschilderd.


Jeugd

Toen in Mexico het WK gehouden werd, werd ik in onze wijk uitgekozen om onze straat te beschilderen.

In die jaren kwam de inspiratie van drie kanten: mijn moeder, die je ziet op het portret dat ik maakte in 1982, de wereld van Walt Disney, waar mensen leren in hun dromen te geloven, én… Wonder Woman. Zij was de eerste grote liefde van mijn leven. Ik wilde haar gewoon altijd schilderen.